SCHRIJF JE EIGEN MANTRA !

Datum:

 Eerste  workshop zaterdag 28 maart 2020 (max. 6 deelnemers) 

 Tweede workshop zondag 29 maart 2020 (max. 6 deelnemers)

De twee workshops zijn identiek

Aanvang; 9.30 -17.30


Locatie:

Het Oude Raadhuis

Laan van Hofrust

42282 AL Rijswijk

Prijs:

€125 per workshop.

 Inclusief: Lunch, koffie en thee 

Aanmelden:via de contactformulier op deze website of stuur een email naar marcthelemurian@gmail.com

Golden
Mantra
 • DEFINITIE

 Een korte tekst met melodie die herhaald gezongen wordt. De tekst verwoordt een affirmatie of een wens; de melodie  ondersteunt en versterkt de inhoud.

 • DOEL:

Door de mantra te herhalen en regelmatig te zingen, wek je energie op die je vervolgens versterkt en in gang te houdt. De mantra is een energetisch signaal, je creëert een veld waarin je kan inpluggen, zoals het opladen van een accu; je maakt zo een connectie met je hogere zelf, je ziel, het universum. Hierdoor zal je affirmatie of wens zijn vorm kunnen krijgen in jouw werkelijkheid.

Schrijf je eigen Mantra

 

 • Houd je van muziek? Zing je graag?

 • Heb je affiniteit met taal en teksten? Schrijf je graag?

 • Zou je de kwaliteit van je leven willen verbeteren?

 • Zijn er specifieke dingen die in je leven ontbreken?

 • Weet je dat je de schepper bent van je eigen werkelijkheid?

 • Is er iets dat je wil bekrachtigen in je leven, bv. een nieuw inzicht dat je wil affirmeren en versterken?

Als je een paar van de bovenstaande vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden is deze workshop wellicht voor jou! 

Voor vragen of meer informatie over de workshop: mail gerust naar marcthelemuriam@gmail.com

Voor wie is de workshop?

Iedereen kan meedoen. Je hoeft geen muzikale ervaring te hebben, geen zangervaring of -kwaliteiten, geen vaardigheden als tekstschrijver. Wel belangrijk is het dat je meer enthousiasme hebt dan alleen nieuwsgierigheid. Het is n.l. belangrijk om met één of meer ideeën naar de workshop te komen, waarover je mantra zou kunnen gaan. Huiswerk dus! Zo nodig kan daarover voorafgaand aan de workshop gecorrespondeerd worden. Kortom, deze workshop is voor iedereen die enthousiast wordt van het idee om zelf een mantra te schijven. In geval van twijfel, neem contact op: marcthelemurian@gmail.com

Conscious earth
Conscious
Wat gaan we doen?
 • EERST TEKST!

De workshop gaat over het proces van het scheppen van tekst en melodie. Tekst is het startpunt. Wellicht kom je al met een kant en klare tekst of misschien heb je wel een duidelijk idee waarover het moet gaan, maar niet hoe je dat in woorden kunt vangen. We schrijven niet een lied, maar en mantra, dus we zoeken naar de kortste bewoording om je wens en/of affirmatie uit te drukken. Daarbij letten we al op metrum, de ‘kwaliteit’ van de lettergrepen en klinkers, of deze uitnodigen tot het creëren en zingen van een melodie. 

• TAAL

De Nederlandse taal is op zich goed zingbaar, maar nodigt niet altijd uit tot melodieën. Het is dus al een suggestie om evt andere talen te overwegen, mits je daar voldoende in thuis bent. Engels bv. heeft al meer synoniemen, meer ‘lange’ lettergrepen. Voorbeeld:: “Ik ben” twee kort klinkende lettergrepen, vertaalt als “I am”, twee langer klinkende lettergrepen. Aangezien we gaan schaven en puzzelen om de beste formulering te vinden, is het niet nodig om een taal perfect te beheersen. Als je maar voldoende connectie voelt met de taal en de uiteindelijke tekst om de mantra met volledige connectie en intentie te zingen, met hart en ziel.

Detail of Space Orange
Detail of Orange Space
 • MELODIE

Dit lijkt voor de muzikale leek misschien een grotere uitdaging. Uiteindelijk gaat het allemaal over keuzes, en we zullen daar systematisch doorheen gaan. Marc heeft met de jaren ook als zangcoach de kwaliteit ontwikkeld om dat wat moeilijk lijkt, makkelijker te maken. In dit geval dus een serie keuzes waartoe je uitgenodigd wordt, waarbij altijd het antwoord ‘ik weet het niet’ een aanvaardbare optie is. Denk daarbij aan: snel-langzaam, (om)hoog-(om)laag, in 2-en, 3-en of 4-en, of zonder metrum. etc. Steeds als je het niet weet, zullen we een simpele praktische weg vinden van waaruit de keuze duidelijker zal worden. Tijdens dit proces zal Marc de noten opschrijven, en we zullen ook een opname maken van de mantra om e.e.a. goed te kunnen onthouden. Het is niet nodig om noten te kunnen lezen!

 • DYNAMIEK

We werken in een kleine groep, maar de mantra is individueel. Deels zul je leren door het volgen van het proces van andere deelnemers, deels door het meenemen van algemene principes die besproken worden. Tegelijkertijd, zal elke deelnemer individueel hulp krijgen bij het schrijven van, en schaven aan de tekst, en daarna het componeren van de melodie.

Detail of Duo
Detail of Duo
 • NB

Zelf ervaar ik dit proces een vorm van muzikale alchemie; we zoeken ernaar alle elementen op precies de juiste plek te krijgen totdat we voelen dat alles klopt. Ik zal hierbij een meer ondersteunende rol spelen, mijn kennis delen om zo elke deelnemer te helpen zelf de mantra te schrijven. Het is niet mijn bedoeling om voor de deelnemers de mantra’s te schrijven, hoewel ik zeker bereid ben om suggesties te doen vanuit mijn ervaring, kennis en intuïtie. Maar het doel is om elke deelnemer te helpen begrijpen dat het een leuk en creatief proces is, en dat het niet zo moeilijk is als het wellicht lijkt. Dus aan het eind van de workshop hoop ik dat iedereen naar tevredenheid zichzelf dichter en componist voelt van de eigen mantra. Zo hoop ik dat ook de principes duidelijk zijn, dat door de ervaring van het schrijven en componeren het proces helder is en eenvoudig. Na de workshop heb je wellicht voldoende inspiratie en tips mee gekregen om een volgende keer thuis zelf aan de slag te gaan.

Enkele elementen waar we mee gaan werken:

• Ritme en metrum: hoe verdeel je de lettergrepen in de maat, welke woorden krijgen nadruk

• Tempo, hoe snel wordt de melodie gezongen

• Toonhoogte: wanneer gaat je melodie omhoog/omlaag, of blijft op één toon

• Klinkers: wat is de klankkwaliteit van de klinkers, met name in de betoonde lettergrepen, hoe plaats je die op de krachtigste manier in de melodie

• Wat is voor jou, in jou eigen stem, de beste toonhoogte om de mantra goed te laten klinken

Detail of Duo
Over Marc Drost

Marc (1962) studeerde klassieke solozang in Den Haag aan het Conservatorium (’79-’87). Aanvankelijk begon zijn studie ook met een eerste jaar compositie. Binnen dat jaar bleek echter dat compositie niet goed combineerde met de zangstudie, die zo fysiek en praktisch was, terwijl het componeren zo cerebraal was. Hij brak de compositie studie af en werd zanger. Vanaf 1984 zong hij op concert- en theaterpodia in vele muziekstijlen en theatervormen, zoals o.a.: opera, oratorium, musical, jazz en renaissance muziek. De laatste 15 jaar is hij minder gaan optreden en meer gaan lesgeven en componeren. Ook is hij zich meer gaan verdiepen in de helende en spirituele kracht van muziek, toon en frequentie. Verder ontwikkelde hij zijn boventoon zang techniek door lessen en vooral veel zelfstudie. In de laatste 10 jaar, componeerde hij meest voor specifieke gelegenheden en personen, zoals enkele liederen op gedichten voor een literair salon, maar ook muziek voor een musical. Tegenwoordig woont hij in Portugal waar hij de muziek componeerde en opnam voor zijn CD: Sun & Moon & Harmonics, drie geheel vocale soundscapes waarin boventonen een belangrijke rol spelen. Ook schreef hij in Portugal enkele stukken en arrangementen voor koor. Zoekende naar muziek en klank met een meer spirituele intentie, componeert hij nu mantra’s en liederen, niet om te ‘entertainen’, maar als expressie van diepere, grotere waarheden. Tevens studeerde hij verder aan het Complete Vocal Institute in Kopenhagen (’05-’08) om zijn kennis in vocale techniek te verbreden en zijn vaardigheden als docent uit te breiden. Sinds het voorjaar van 2019 maakt hij deel uit van het trio Triboleta, waarmee hij ‘Sounds Journeys’ improviseert, met o.a. stem, trommels, percussie en bamboe fluiten.

1024px-Linkedin.svg.png
 • Facebook Social Icon
 • YouTube Social Icon

Sinds 2012 is Marc Drost betrokken bij het project Pineal Toning. Pineal Tones zijn ca. 40 “gechannelde” klanken en melodieën die elk met een specifieke intentie gezongen worden. Op 21-22 maart zal er in Bilthoven een workshop Pineal Toning plaatsvinden onder leiding van Marc.

 

Reactie van een deelneemster:

“Een laagdrempelige en diepgaande mogelijkheid om een wens voor jezelf te bekrachtigen.

Marc begeleidt je daar gepassioneerd en professioneel bij. Een leuk en zeer waardevol cadeau aan jezelf.”

Review

Voorbeeld: Sou amor sem fim

Deze mantra is een affirmatie van de verbinding tussen lichaam en ziel. Het idee is dat de staat van zijn, de ziel, oneindig is. Op ziels-niveau zijn we allemaal oneindig, onsterfelijk en is alles één en verbonden. Deze energie, deze staat van zijn definieer ik als onvoorwaardelijke liefde. Het aardse leven is eindig. Het lichaam het “voertuig” waarmee we door het aardse leven gaan. De laatste zin is de logische conclusie: als je in je zijn één bent met onvoorwaardelijke liefde, dan is je lichaam dus ook liefde. Om dat we dit nog wel eens vergeten, schreef ik deze mantra als affirmatie.

In dit voorbeeld kun je ook zien hoe een andere taal hele andere opties biedt. Met mijn ietwat beperkte Portugees, besloot ik te kiezen voor woorden van één of twee lettergrepen maximaal. De Nederlandse vertaling is hier duidelijk veel minder uitnodigender om te zingen. B.v. “liefde” is een woord met het accent op de korte klinkende lettergreep ‘lief’, terwijl ‘amor’ zich goed leent om de betoonde laatste lettergreep te verlengen. Voor ‘lichaam’ geldt hetzelfde. Er zijn voor ‘liefde’ en ‘lichaam’ geen bruikbare synoniemen.

Sou amor sem fim - Ik ben Liefde zonder einde

Sou amor sem fim - Ik ben Liefde zonder einde

Sou meu corpo - Ik ben mijn lichaam

Templo do meu ser - Tempel van mijn zijn

Meu corpo é amor - Mijn lichaam is Liefde

 

Op de foto's bij de tekst hier boven zijn schilderijen te zien van kunstenares Sophia van Es, die tevens de opmaak van de website verzorgde. Kijk voor meer werk van, en informatie over Sophia op haar website 

https:/www.sophiavanes.com

 

Workshop: Schrijf je eigen Mantra

Het Oude Raadhuis

Laan van Hofrust

42282 AL Rijswijk

    Contact en inschrijven